Święta w Argentynie występują latem dlatego wszelkie menu musi być staranie przygotowane na tą okazję. Każda argentyńska rodzina ustala sobie dane menu i jaki rodzaj potraw będzie dominować na ich wieczerzy. Zazwyczaj są to zimne przekąski , potrawy i sałatki oraz zimny napój. Wieczerza składa się z tradycyjnych dań głównych takich jak mięso z grilla np.pieczone jagnię.Jako dodatek
często stosuje się cydr - wino o smaku jabłek, świeże owoce, ciasto bakaliowe zwane "Panem Dulcem" oraz słodki chleb zwany "Panetone".O północy zaczyna się część "Quemar Polvora" czyli wybuchy fajerwerków i balonów napełnionych powietrzem które po wystawieniu na powietrzu unoszą się na niebie świecąc niezwykłym światłem, a także otwieranie prezentów przez bliskich które zostały umieszczone pod świątecznym drzewkiem.
Argentyńska tradycja " Wybuchy fajerwerków i balonów"
"Panetone" czyli słodki chleb. Zawiera owoce, orzechy w szczególności migdały.
"Pan Dulce" kolejna z wigilijnych potraw
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie - jedno z najważniejszych świąt w religii chrześcijańskiej upamiętniające narodziny Jezusa w miejscowości Betlejem. Obchodzone 25 grudnia.
W tym dniu każdy obywatel Argentyny wraz z rodziną obchodzi kolejne święto Bożego Narodzenia. Wszyscy gromadzą się w kościołach by wspólnie świętować narodziny Jezusa. Z wszystkimi rodzinami udają się na przedstawienia opisujące poczęcie syna Bożego. Po powrocie z kościoła odpoczywają z rodziną, jedzą kolejne posiłki śpiewają kolędy i cieszą się czasem świąt spędzonych w gronie najbliższych...
Podobają wam się argentyńskie tradycje bożonarodzeniowe ?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz